Telefon: +420 739 222 895 | Email: havlickuvbrod@cmmj.cz | Adresa: Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod | ČÚ: 8935521/0100 | IČ: 67777147 | Datová schránka: zk5buri

O myslivosti a myslivcích se seniory

Dalším z řad členů ČMMJ, kterému je domovský OMS Havlíčkův Brod, je přítel František Mlčoch. Jeho besedy o příbězích z myslivosti s poutavým vyprávěním autoru několika knížek vlastní, jsou díky jeho povolání cíleny zejména do řad našich seniorů - pracuje téměř 30 let jako pečovatel v domově sociálních služeb.

Děkujeme za reprezantaci našeho OMS a ČMMJ!

Beseda o myslivosti v Centru sociálních služeb Prostějov 2. 11. 2023

Jmenuji se Alma z Donnova rodu a jsem Border teriérka. Jako lovecký pes miluji nejen lov, ale také lidi. Stejně jako každý rok začátkem listopadu mě vzal můj pán do Centra sociální služeb v Prostějově. Jezdíme tam na besedy se seniory s tématem svatý Hubert a myslivost.

Vyprávěli jsme příběh života svatého Huberta a o historii myslivosti. S uživateli služeb CSS jsme se bavili o různých druzích zvěře a zajímavostech z jejich životů. Senioři vzpomínali na časy svého dětství, kdy bylo běžné slyšet hlas křepelky z každého políčka a koroptve byly hojnou zvěří. Zajíců a bažantů byly tehdy spousty. Bohužel je spousta důvodů, proč drobné zvěře výrazně ubývá. Přesto se myslivci snaží o to, aby v naší přírodě alespoň nějaká drobná zvěř zůstala. Snažíme se vytvářet drobné zvěři vhodné životní podmínky a chráníme ji. Moc dobře víme, že veškerá zvěř má tři základní potřeby. Jsou to kryt, klid a potrava. Také díky myslivcům budou i naše děti a vnuci vědět, jak vypadá zajíc a bažant. Seniorům jsme také vyprávěli o tradicích v myslivosti, o naší myslivecké mluvě, etice a naší ČMMJ, která byla založena již v roce 1923.

Můj pán všem představil lovecké plemeno Border teriér a vyprávěl, co vše správný teriér musí umět a čím vším je lovecký pes pro svého pána.

Na závěr besedy si pro nás děvčata z Ergo terapie připravily překvapení. Konal se malý křest naší druhé knížky, která se jmenuje Místa, která mám rád. Je plná pravdivých příběhů, které jsme zažili s mým pánem v lesích a polích na Prostějovsku, Vysočině, na Libavé a v Jeseníkách.

Na rozloučenou jsme seniorům popřáli hodně zdraví a těšíme se na další společné setkání. Poznejte svět našich knih na http://www.frantovakniha.cz Alma.